Oferte Litoral 2024 Romania,Bulgaria,Grecia,Turcia,Egipt.Super Early Booking Vara 2024

Cauta unitati de cazare si ofertele Litoral 2024

Alege
Perioada

1

Mai multe filtre

Conditii iesire din tara copii minori

CONDITIILE DE IESIRE DIN TARA PENTRU COPII ROMANI MINORI

 

Minorii cetateni romani pot calatori in strainatate numai insotiti de adulti  fie parintii ( reprezentantii legali) fie cu alti adulti dar care au acordul parintilor ori al reprezentantilor legali, in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

 

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor numai daca este insotit de adulti si  daca detine  document de calatorie individual ( pasaport sau carte de identitate)  .

Certificatul de nastere NU ESTE DOCUMENT DE CALATORIE si nu se poate calatori cu acest act.

 

ACTELE SI CONDITIILE NECESARE PENTRI IESIREA MINORULUI IN FUNCTIE DE ADULTII CARE IL INSOTESC  : 

 

1. Minorul insotit de cei 2 parinti (sau reprezentantii legali ) copilul are nevoie doar de pasaport sau carte de identitate valabile. 

 

2. Minorul insotit doar de 1 ( un)  parint( sau reprezentant legal )  atunci conditiile sunt : 

a) copilul are nevoie de pasaport sau carte de identitate valabile. 

b)  parintele insotitor prezinta o declaratie notariala a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau face dovada decesului celuilalt parinte daca se afla in acesta situatie. Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.

Important : Daca parintele insotitor  prezinta o  hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila prin care copilul ii este incredintat atunci NU mai este nevoie de declaratia celuilalt parinte

 

3. Minorul insotit de alt adult care NU este parintele lui sau reprezentantul legal atunci conditiile sunt : 

a) copilul are nevoie de pasaport sau carte de identitate valabile. 

b) adultul insotitor prezinta si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:

  • acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
  • statul (statele de destinatie);
  • perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
  • datele de identitate ale insotitorului respectiv;
  • extrasul de cazier judiciar al insotitorului;

 c) in situatia in care adultul insotitor  este cetatea strain trebuie sa prezinte extrasul de cazier judiciar emis de autoritatile romane 

d) situatia in care minorul este insotit de o persoana angajata a companiei de transport ( autocar, avion) atunci acesta trebuie sa prezinte documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).

 

Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara

 

Minorii care sunt cetateni romani, se afla sub protectia statului roman, fiindu-le aplicabile prevederile actelor normative cu privire la cetatenii romani - inclusiv prevederile referitoare la iesirea din tara a cetatenilor romani minori, chiar daca au si o alta cetatenie si chiar daca prezinta pentru trecerea frontierei doar documente eliberate de catre autoritatile straine.

 

Pentru infomatiile complete , exacte si actualizate va recomandam insistent sa accesati site-ul Politiei de Frontiera la pagina : 


https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html

 

EST TURISM www.plaja.ro