Vezi numele si pozitia hotelurilor pe Google Maps

Hoteluri Lisabona


Descriere

Lisabona este capitala Portugaliei și are 550.000 locuitori (2.900.000 în zona metropolitană) conform statisticilor din anul 2001. Este plasată pe costa de vest a țării, la Oceanul Atlantic, unde râul Tejo ( Tagus), se varsă în ocean. Inima orașului este „Baixa" sau "Orașul de Jos", zonă unde se află Castelul São Jorge și Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al orașului este Alfama, aproape de râul Tejo. Alte monumente importante: Mănăstirea Jerónimos, Turnul Belém, etc.

„Mănăstirea Jerónimos" și „Turnul Belém" din Lisabona au fost înscrise în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Orasul ce se intinde pe dealurile abrupte ce vegheaza peste Rio Tejo, ofera tot ce poate fi mai frumos in atractia numarul unu a Portugaliei. Cu toate acestea agitatia Lisabonei este infinit mai mica, comparativ cu restul capitalelor Europene. Catedrale gotice, manastiri maiestoase si muzee interesante - toate fac parte din peisajul mirobolant, dar adevaratele frumuseti ale orasului Lisabona pot fi gasite doar explorand aleile inguste si stradutele elegante ale centrului vechi.

Lisabona are o populatie ce numara aproape 600.000 de locuitori in timp ce zona metropolitana numara aproape trei milioane.

Clima in Lisabona este extrem de placuta. Climatul mediteranean si pozitionarea geografica a orasului face din clima Lisabonei una dintre cele mai placute din Europa. Vara, in timpul zilei temperaturile sunt in jur de 26-29 de grade Celsius, si scad noaptea la 16-18 grade Celsius. Ierna vremea este ploioasa si racoroasa cu temperaturi in jur de 8 - 15 grade Celsius. Temperaturile extreme pot ajunge la 36 de grade Celsius in cele mai calde zile de vara si la 2-3 grade in diminetile cele mai friguroase de iarna. Din mai pana in septembrie vremea tinde sa fie oarecum stabila, cu cer senin si adieri placute de vant.

Regiunea Lisabona este una dintre cele mai instarite regiuni ale Portugaliei. Aici se produce 45% din produsul intern brut al intregii tari. Majoritatea companiilor multinationale cu sedii in Portugalia sunt concentrate in zona metropolitana Lisabona.

Lisabona este orasul in care convietuiesc doua mari echipe de fotbal ale Portugaliei si cluburi sportive cu rezultate foarte bune in multe alte sporturi. Este vorba despre Sporting Lisabona si Benfica Lisabona. Ambele echipe au stadioane impresionante care sunt considerate chiar obiective turistice. Stadionul lui Benfica, Estadio da Luz are o capacitate de 65.000 de locuri iar cel al celor de la Sporting, Estadio Jose de Alvalade are o capacitate de 52.000 de locuri. Printe fostii jucatori de aici se numara super staruri ca Luis Figo si Cristiano Ronaldo.

Lisabona este un oras foarte atractiv pentru turistii din toata lumea deoarece ofera o multime de obiective turistice, plaje minunate la Oceanul Atlantic si o atmosfera placuta cum nu mai poate fi gasita prea usor in alte orase din lume.

Istoria Lisabonei:

Bogatii fara limite, incendii, epidemii, cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata in Europa, revolutii si o dictatura. Toate acestea ne arata ca Lisabona a avut parte de multe suisuri si coborasuri.

Se spune ca Ulise a fost primul ce a calcat pe teritoriul Lisabonei insa Fenicienii s-au stabilit in mod cert aici acum mai bine de 3000 de ani, numindu-si orasul Alis Ubbo (Malul Incantator). Si alte popoare au recunoscut mai tarziu cat de incantatoare erau aceste teritorii. Grecii, Cartaginezii si apoi Romanii care au stat aici din anul 205 i.Ch. pana in secolul V d.Ch. Dupa o perioada de haos tribal, orasul a fost cucerit de Maurii din Nordul Africii in anul 714. Acestia au fortificat orasul pe care l-au numit Lissabona si i-au tinut la distanta pe crestini timp de 400 de ani.

In anul 1147, dupa un asediu de patru luni, luptatori crestini sub comanda lui Dom Afonso Henriques au cucerit orasul. In 1260 Alfonso al III-lea si-a mutat capitala aici din Coimbra, pentru ca beneficia de o pozitie strategica mult mai buna, datorita portului si faptului ca era orasul era mai central.

In secolele al XV-lea si al XVI-lea Lisabona a inflorit ca un centru plin de opulenta al unui vast imperiu dupa ce Vasco da Gama a gasit o noua ruta navala spre India. Explozia de bunastare si bogatie a fost si mai puternica in secolul al XVIII-lea cand s-a descoperit aur in Brazilia. Comerciantii au invadat efectiv orasul pentru a face negot cu aur, mirodenii, matasuri si bijuterii. Totul era o adevarata frenezie a dezvoltarii accelerate, sustinuta de bogatiile aduse din colonii.

La orele 9.30, de Ziua Tuturor Sfintilor, pe 1 noiembrie 1755 totul s-a schimbat. Trei cutremure majore au lovit orasul in timp ce populatia se afla la slujbele religioase. Momentele urmatoare cutremurelor au adus un incendiu si mai devastator dar si un tsunami. Conform unor estimari din acele vremuri, 90.000 din cei 270.000 de locuitori ai Lisabonei au murit in acea zi fatidica. Mare parte din oras a devenit ruina si de atunci nu a mai reusit niciodata sa atinga statutul pe care-l avea inainte de dezastru. Lucrarile de reconstructie au inceput imediat intr-un mod cat mai simplu, ieftin si eficient. Astfel a luat forma baza orasului Lisabona de astazi. In acele vremuri a fost rostita de catre Marques de Alorna o fraza care a facut istorie - "Trebuie sa ne ingropam mortii si sa hranim pe cei ramasi in viata".

In noiembrie 1807, fortele conduse de Napoleon au ocupat orasul unde au ramas pentru patru ani, iar restul tarii impreuna cu Lisabona s-au cufundat in haos. Au urmat framantari politice, asasinate si multe schimbari la guvernarea tarii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, desi in mod oficial neutra, Lisabona a adapostit numerosi spioni.

Revolte sangeroase au zguduit iarasi orasul in 1926 si 1974. In anii 1974 si 1975 au fost valuri masive de imigrari din fostele colonii africane, care au schimbat situatia demografica a orasului adaugand o bogatie culturala importanta. Dupa aderararea la Uniunea Europeana, fonduri foarte multe au fost investite in Portugalia si in special in Lisabona, propulsand economia si imbunatind infrastructura.

Astazi, Lisabona este un oras sigur, o capitala europeana in adevaratul sens al cuvantului si un centru turistic important, ce abunda in obiective turistice si atractii istorice.

Obiective turistice:

 • Castelo São Jorje (Castelul Sf. Gheorghe), pe colina cea mai înaltă a orașului.
 • Cartierul Alfama, cu străzi înguste și pitorești (singurul care a supraviețuit marelui cutremur din 1755).
 • Sé de Lisboa (Catedrala Santa Maria Maior).
 • Convento do Carmo.
 • Elevador de Santa Justa (Liftul Santa Justa), aflat in cartierul Baixa, a fost proiectat de Raul Mesnier de Ponsard , inginer nascut in Porto din parinti francezi, si ucenicul sau Gustave Eiffel. Constructia a inceput in 1900 si a fost finalizata in 1902; initial a functionat pe baza de motor cu aburi, ca mai apoi in anul 1907 sa functioneze pe curent electric.

Din orașul de pe vremea descoperirilor putem vedea in zona Belém, două construcții preluate de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial:

 • Mosteiro dos Jerónimos (Mănăstirea Jerónimos), construită din dorința regelui Manuel I.
 • Torre de Belém (Turnul Belem), construcție militară pentru supravegherea întrării în portul orașului.

La începutul secolului al XVII-lea monumentul cel mai semnificativ era "Aqueduto das Águas Livres" (apeduct pentru aprovizionarea Lisabonei cu apă potabilă). După cutremurul din 1755, în cadrul planului de reconstrucție inițat de către primul-ministru Marquês de Pombal, a fost construită și piața comercială (Praça do Comércio). Mai târziu, în vecinătate, au mai fost construite Piața Restauradores și ascensorul Santa Justa (proiectat la finele secolului al XIX-lea de către Mesnier du Ponsard).

La sfârșitul secolului al XIX-lea urbanizarea a fost extinsă nu numai în zona de lângă râul Tejo, dar și la exterior (actualul bulevard al Libertății). În 1934 a fost construită Piața Marquês de Pombal. Urbanizarea de la finele secolului al XX-lea e marcată de o arhitectură aparte, cum ar fi Turnurile Amoreiras (1985, arhitect Tomás Taveira), Centrul Cultural Belém (inaugurat în 1991), Stația Oriente (1998, arhitect Santiago Calatrava), Turnul Vasco da Gama și Oceanarium ( 1998, arhitect Peter Chermayeff).

 
 • Conditiile de cazare ale unitatilor prezentate pe www.plaja.ro respecta standardele turistice locale.

 • Toate tarifele si ofertele sunt valabile in limita disponibilului si pot expira in orice moment si nu sunt retroactive.La ofertele Zile Gratuite ,noptile gratuite se considera cele cu tarife mai mici in cazul in care exista tarife diferentiate !

 • Ofertele Speciale si Reducerile de orice tip NU se pot combina intre ele cu exceptia ofertelor la care este mentionata aceasta posibilitate si nici nu se aplica retroactiv  contractelor incheiate anterior.

 • Fotografiile de pe site sunt doar de prezentare si nu pot fi considerata contractuale,ele reprezentand doar efortul nostru de a imbunatatii calitatea informatiilor cu privire la conditiile unitatilor de cazare.

  Parcarea nu poate fi rezervata pentru nici o unitate de cazare si orice informatie legata de acest subiect nu obliga si nu angajeaza in nici un fel site-ul www.plaja.ro catre beneficiarii rezervarilor.

Super Oferte Litoral 2019 !